parketta étkezőben

A nyikorgó parketta kezelése

Mit lehet tenni akkor, ha a bennünket régóta hűségesen szolgáló parketta egy idő után nyikorogni kezd, megsüllyed, szétcsúszik vagy látható módon megkarcolódik?

Gyakran nem foglalkoznak a parketták karbantartásával, hanem egyenesen dobják ki, és veszik a másikat. Azonban az igényesen gondozott parketta igen nagy értéket képvisel, ezért ha van lehetőség a javítására, azt érdemes kihasználni. A régi parketták felújítására különösen sok lehetőség van, többek között ugyanis megváltoztathatjuk a lerakási mintáját, színét és a felületét is.

A nyikorgó parketta különösen bosszantó lehet a mindennapok során, amikor az ember csendet és nyugalmat szeretne a házában. Ilyenkor a csiszolás és a lakkozás előtt kell megoldani a problémát. Az egész padló újrarakása helyett inkább általában a nyikorgó parketta elemeit leszögezik, illetve ha ez nem lehetséges, akkor injektálás útján egy bizonyos habot juttatnak az üregekbe, és stabilizálják ezzel a padlót. Ehhez lyukat fúrnak a parkettába, amelyet a folyamat elvégeztével tiplivel tömnek be, hogy később ez a sérülés ne legyen látható.

Néhány esetben azonban előfordulhat az is, hogy annyira megromlott az adott parketta állapota, hogy a hézagolás és a csiszolás, lakkozás alternatívája már egyszerűen nem jöhet szóba, így muszáj felszedni és újra lerakni. Ilyenkor a hibás és sérült elemeket szükséges lehet újakra cserélni, ezért érdemes tartalékot biztosítani már előre a munkálathoz.