A nyelv megszelídítése

két gyerek beszélget

Ez az üzenet hangsúlyozza a gyerekeknek a beszéd bölcs használatának fontosságát. A gyerekek megtapasztalják a szavak által gyakorolt hatást, de nem mindig hagyják abba a gondolkodást, mielőtt megszólalnak, vagy megfontolnák, hogy szavaik hogyan hatnak másokra.

Ez az üzenet emlékezteti a tanulókat, hogy azok a dolgok, amelyeket mondunk, hasznos eszközök vagy káros fegyverek lehetnek. A szavaknak van jó vagy rossz hatása van. Bátorítani akarjuk fiataljainkat, hogy szájukkal dicsőítsék Istent és emeljék fel a körülöttük lévőket.

Ebben a részben arra összpontosítunk, hogy beszédünk kettős célokat szolgálhat, potenciálisan segíthet vagy árthat. Felismerjük, hogy néha hibázunk, és olyan dolgokat mondunk, amelyeket nem szabad. Fontos emlékezni ezekre az időkre, hogy beszédünkkel bocsánatot kérhetünk, mind más emberektől, mind Istentől. Tudjuk, hogy Ő mindig kegyelmet ad, és erőt és bölcsességet ad nekünk, hogy jól használjuk szavainkat.

Van-e olyan tárgy a házában, amelyet nem szabad megérinteni vagy használni? Van itt néhány dolog, amit a házamból hoztam. Most ezeket használom, de mindig nagyon óvatos vagyok azzal kapcsolatban, hogy hogyan használom és hogyan rakom el őket. Fiatalabb koromban még hozzájuk sem volt szabad nyúlni.

Szóval itt van egy öngyújtóm. Ez egy hasznos eszköz, ha tüzet akarok gyújtani a kandallóban, vagy ha gyertyát kell gyújtanom, vagy valami ilyesmi. Ha azonban rossz célra használtam, akkor tűz keletkezhet, ami kárt okozhat, vagy megégethetem magam. Ezért soha nem jó gyufával vagy öngyújtóval játszani… most itt van egy nagyon éles kés is. Ha görögdinnyét, kenyeret vagy pulykát akarok vágni ez a kés nagyszerű lenne. Másrészt, ha nem használom ezt óvatosan, akkor megvághatom magam vagy valaki mást, ami akár kórházi látogatáshoz is vezethet.

Így csak néhány példán keresztül láthatjuk, hogy sok olyan dolog áll rendelkezésünkre, amelyek hasznos eszközként vagy potenciálisan veszélyes fegyverként használhatók. Tudtad, hogy van nálad valami, amit mindig hordozol, és ugyanúgy működik?? Van egy részed, amely segíthet vagy bánthat. A nyelved! A Biblia arról beszél, hogy milyen erős és akár veszélyes is lehet a nyelv. Jakab könyve azt mondja, hogy a nyelv olyan, mint a tűz, és tele lehet méreggel! Most azon tűnődhetsz, hogyan lehet nyelvünkben ilyen potenciál. Végül is mire használjuk a nyelveket az ételek kóstolásán és evésén kívül? Nos, nyelvünk elengedhetetlen máshoz: a beszélgetéshez! A beszéd figyelemre méltó és egyedi ajándék, amelyet Isten ad nekünk, de azt akarja, hogy óvatosan használjuk ezt az ajándékot. Azok a dolgok, amiket mondunk, valóban nagy hatással lehetnek az emberekre.

Fontos, hogy megálljunk és gondolkodjunk, mielőtt beszélünk. Gondolkodnunk kell az általunk használt szavakon, és meg kell fontolnunk, hogy hasznosak vagy károsak lesznek-e. Ha nincsenek kedves szavaink, akkor jobb, ha nem mondunk semmit. Gondolj arra, hogyan szeretnéd, hogy mások beszéljenek hozzád, és ugyanúgy szólítsd meg őket. Kerüld, hogy haraggal beszélj valaki iránt. Néha összezavarodunk. Lehet, hogy mondunk valamit, amit nem szabad, és általában nem tudunk „visszavenni”. Szavainkkal azonban bocsánatot kérhetünk. Ezt megtehetjük azokkal az emberekkel, akiket bántunk, és megtehetjük Istennel, aki mindig megbocsát nekünk és könyörül rajtunk. Milyen csodálatos tudni, hogy szavaink használata során bölcsességet és útmutatást kérhetünk Istentől!

Ajánlott DomSopron cikkek