kék hajtóműves villanymotor

A hajtóműves villanymotor típusai

A villanymotor egy olyan szerkezet, amely elektromos áramforrás igénybevételével, valamint elektromágneses indukció révén mechanikus energiát hoz létre. Ahhoz, hogy ez az energia működtesse a kívánt eszközt vagy gépet, hajtóműre van szükség.

A hajtóműves villanymotor tehát egy összetett motorszerkezet, amely funkcionálisan (mozgási irány) és technológiailag (mozgási sebesség) is alkalmazkodik a meghajtani kívánt eszközhöz. A motorikusan működő gépeknek számos változata van, ennek megfelelően a hajtóműves villanymotoroknak is több típusát lehet megkülönböztetni. Ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak:

Csigahajtómű

A legnépszerűbb típus, amelynek oka, hogy kedvező ár-érték arányban és sokféle méretben kapható, valamint főként egyszerű, hétköznapi hajtásokra használják. Ráadásul ez a hajtóműves villanymotor szerelhető be a legkisebb helyekre, ezért is kompakt megoldás.

Lapos vagy felfűzhető hajtómű

A csigahajtóműnél nagyobb hatásfokú, illetve szélsőségesebb terhelést is elbír, ezért nehézipari környezetben is helytáll. Könnyen szerelhető és gazdaságos megoldás.

Homlokkerekes hajtómű

Szintén nagy teherbírású típus, amelynek legfőbb tulajdonsága, hogy a benne található fogaskerekes hengerek többféle ívben – például derékszögű tengely mentén is képesek teljesítményt továbbítani. Ez a hajtóműves villanymotor azonban rendszerint sok karbantartást igényel.

Kúpkerekes hajtómű

Ennél a típusnál lehet az erő irányát és a működés szögét a legváltozatosabban beállítani, ezért meglehetősen sokféle ipari alkalmazásban megtalálható (autók, mozdonyok, erőművek). Ennek a hajtóműves villanymotornak a működési elvét kiválóan szemlélteti a kézi fúró használata.