betanított munka, férfiak

A betanított munka előnyei

A betanított munka olyan állás, ahol az előképzettség másodlagos, a munka elvégzéséhez szükséges információkat, képességeket egy munkahelyi képzés keretében sajátítja el a dolgozó, majd a betanítási időszak után kezdi el élesben a munkavégzést.

Ez önmagában praktikussá teszi a munkát, ha az ember szívesen tanul, könnyen teljesíti az elé állított követelményeket. Milyen további előnyökkel jár, ha az ember ilyen típusú munkára jelentkezik?

A betanított munkára jellemző a kiszámíthatóság és az egyértelmű feladatok. Amennyiben ez a kettő valamilyen módon csorbul, a dolgozónak jeleznie kell a felettesének, hogy a magyarázza el a feladatot újra, pontosítsa azt, hogy ne legyen félreértés a munkavégzés során.A betanítási időszak vállalatonként és munkakörönként változó, azonban az biztos, hogy akkor jó, ha a munkavállaló számára nyilvánvaló, hogy mi tartozik a feladatai közé, hogyan kell ezeken a feladatot ellátnia és ezeket önállóan el is tudja látni.

A betanított munka további előnye, hogy az irodai munkáknál több esetben szakmai tapasztalatot szerezhet az ember, megtudhatja, hogy valóban szeretne-e abban a feladatközben dolgozni vagy sem. Ez egy remek lehetőség egyetemistáknak, akik csak részállást vagy időszaki állást szeretnének. Illetve ott van a másik oldal is: a könnyű és közepes fizikai munkák pedig alkalmasak arra, hogy az ember a betanított munka során kicsit lefárassza a testét, önmagában legyen, pihentesse az agyát a munka során. Sokak számára pont a monotonitás miatt megfelelő a betanított munka, a munkaváltás pedig segít a mentális egészség helyreállításában.