Photo gallery for REGNUM MARIANUM SOPRON


| 1/6 kép |

RMS_címer

RMS_címer
RMS_Hermelinek1
RMS_Hermelinek2
RMS_Méhek1
RMS_Méhek2
RMS_Vándorsólymok1

REGNUM MARIANUM SOPRON

A Regnum Marianum több mint 100 éves múltra visszatekintő, a katolikus egyházközség keretein belül működő, ifjúság nevelésével foglalkozó mozgalom. Prohászka Ottokár püspököt tiszteljük a Regnum szellemi alapítójának. A Regnum Marianum egyetlen, de komolyan vett célja a katolikus ifjúság valláserkölcsi életének előmozdítása.

Az 50-70-es évek alatt, az üldözés és bebörtönzés idején sem szűnt meg a szervezet, hanem illegalitásban működött. Mára tagjainak száma meghaladja a kétezret, a 6 évestől a 80 évesig minden korosztály megtalálható.
Sopronba a Budapestről átköltöző regnumi fiatalok és családok hozták el ezt az ifjúságnevelő lelkiségi mozgalmat. A csoportokba szervezett nevelési munka 2003-ban kezdődött el. Ehhez az eltökéltség és a korábbi sok éves Budapesti csoportvezetői tapasztalat mellett szükség volt jó pár soproni fiatalra, akik alkalmasak és elhivatottak az itt megalakuló gyerekcsapatok vezetésére. A foglalkozások a hetente - kéthetente egy találkozást jelentenek; körülbelül másfél órás elfoglaltságot: közös éneklést, imádkozást, játékot, különböző témák feldolgozását, beszélgetést. Immár 5. éve a gyerekeink nagyon sok érdekes és izgalmas programon vesznek részt a rendszeres csoporttalálkozókon kívül is: akadályverseny, éjszakai túra, biciklitúra, korcsolyázás, lelkigyakorlat, regnumi kosárlabla-bajnokság, zarándoklat, farsangi buli. Az év legfontosabb programja és egyben a legemlékezetesebb is a nyári nomád sátortábor az ország valamelyik szép vidékén.
Természetesen a vezetők is rendszeresen összejönnek a tapasztalatok megbeszélésére, önképzésre. Törekszünk arra, hogy minél több, a gyerekeknél is alkalmazható közösségformáló módszert saját magunk is megtapasztaljunk!
Rendszeres kapcsolatot tartunk fenn a budapesti anyaszervezettel. Igyekszünk minél több közös programot, találkozást megszervezni. Vendégeket hívunk érdekes előadásokkal, közös tábort, kirándulást, kosárlabda tornát szervezünk, részt veszünk évente egyszer az évkezdő vezetői hétvégén, ahol az összes regnumi vezetőnek alkalma van a tapasztalatokat egymással megosztani.
A fő ok, amiért sok kereszténységét komolyan megélő szülő hasznosnak és fontosnak tarthatja a Regnumot a gyermeke számára, az a gyerekeket körülvevő környezet istentelensége. Hiába próbáljuk otthon szépen nevelni őket, ha iskolatársaik meg a külvilág intenzív hatása elrontja, de legalábbis erős kísértést jelent számukra.
Munkánk során arra törekszünk, hogy a keresztény hitet a kortársközösségben élővé tegyük.

Méhek
11-12 évesek, Éger réteg
2004 őszén indult a legrégebbi csapat, a Méhek. Tagjai hét-kilenc éves gyerekek voltak, akik mára már 11-13 éves, hatodik illetve hetedik osztályba járó kiskamaszokká váltak. A csoport a három vezetővel (1 lány és 2 fiú) hetente találkozik családoknál, péntekenként másfél órára. Ezen kívül havonta legalább egyszer kirándulunk vagy szabadtéri játékokat szervezünk. Az év „megkoronázása” az egyhetes nomád sátras nyári tábor, amit mindig Magyarország egy távolabbi tájegységén szervezünk meg. 2008-ban a Bakonyban, Judit-forrásnál táboroztunk. Az év témáját folytatva a táborban is központi szerepet játszottak a szentek.

Hermelinek
9-10 évesek, Nyír réteg
Csapatunkban 14 gyerek van (9 lány és 5 fiú). Életkorukat tekintve 9-10 évesek. Lassan három éve, hogy megalakultunk. Idén nyáron volt a második táborunk, amely kétségtelenül az elmúlt év csúcspontja volt. A gyerekek első teljesen nomád táborában Verne Gyula Két évi vakáció című regényét feldolgozva, bennszülött táborunk volt egy „lakatlan szigeten”. A gyerekek nagyon lelkesen és kreatívan álltak hozzá minden egyes programhoz és ez nagyon nagy élmény volt számunkra. Az új évben a kicsit komolyabb lelki élet felé kanyarodunk. A 10 parancsolat után idén a szerzetesrendek kialakulását és életüket ismerjük meg hétről hétre, esetenként vendég szerzeteseket meghívva.

Vándorsólymok
7-8 évesek, Pálma réteg
Az induló évben legfontosabb dolgunk: egymás megismerése, a csoport összekovácsolása és a regnumi alapok megteremtése. A csoportot mindig imával kezdjük és  rövid játék után beszélgetéssel folytatjuk. Minden hónapban  szabadtéri játékot, kirándulást szervezünk. Táborunk a meseszép Őrségben, Szaknyéren volt. A sátorban lakás, a tábori élet megismerése és a sok mozgalmas játék - még egy elsőtáboros számára is - feledtette az otthon hiányát.

MellékletMéret
RMS_bemutatkozas.pdf883.59 KB