Betöltés...

Esketés

Személyesen jelentkezzenek a plébániahivatalban az esküvői időpont, nászmise kérése, a jegyesoktatás és az eskető atya személyének megbeszélésére.

Szükséges adatok és iratok:

     -   jegyesek neve, vallása, lakcíme
     -   születési és keresztelési adataik
     -   szüleik neve, vallása, lakcíme
     -   tanúk neve, vallása, lakcíme, igazolás a lakcím szerinti illetékes plébániáról, hogy tanú tisztséget betölthet
     -   telefonszám, e-mail cím
     -   esküvő időpontja
     -   az eskető atya neve
     -   nászmisés esküvő, vagy nem (tisztázása az esküvő tervezett időtartama miatt fontos!)  

Az anyakönyvezéshez szükséges iratok beszerzése a jegyesek vallása szerint eltérő:

Ha mindkét jegyes római katolikus vallású: szerezzék be keresztlevél másolataikat a keresztelési plébániákon, melyek ne legyenek 3 hónapnál régebbi keltezésűek az esküvő tervezett időpontjához képest. Ezt követően, kérjék ki a lakóhelyük szerint illetékes plébánián a házasságkötési engedélyt. Ha valamelyikük plébániánk területén lakik, természetesen nincs szükség ilyen engedélyre.
Ha nem plébániánkon történik a jegyesoktatás, a jegyespár a felkészítő paptól hozzon erre vonatkozó igazolást.

Ha az egyik jegyes keresztény, de nem római katolikus vallású: (vegyes-vallás esete) a nem római katolikus jegyes, vallása szerint, igazolást szerezzen be a keresztelés tényéről. A jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)

Ha az egyik jegyes nem keresztény vallású, vagy kereszteletlen: (valláskülönbség esete) a jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel, és azt mellékelve az Egyházi Hatóságtól engedélyt kér a házasságkötéshez. Már a jelentkezéskor kell tisztázni e kérdést, mert az engedély beszerzésének időszükségletét – kb. 1 hónap - figyelembe kell venni az esküvő kitűzési időpontjánál. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)